Busca en aquest bloc

Energia lliure

La energia lliure es un procés que succeix de manera espontània, sense afegir energia. si augmenta l'entropia de l'univers com un tot (o, en el límit d'un procés reversible, el deixa sense canvis), aquesta és la Segona llei de la termodinàmica. Però, almenys per a mi, aquesta és una idea una mica abstracta. Com podem fer que aquesta idea sigui més concreta i com utilitzar-la per saber si una reacció química es durà a terme? 
Bàsicament necessitem algun tipus de mesura que representi l'efecte d'una reacció en l'entropia de l'univers i que inclogui tant al sistema de reacció com al seu entorn. De manera convenient, tots dos factors s'uneixen en un sol valor anomenat energia lliure de Gibbs. 
L'energia lliure de Gibbs (G) d'un sistema és una mesura de la quantitat d'energia utilitzable (energia que pot realitzar un treball) en aquest sistema. El canvi en l'energia lliure de Gibbs durant una reacció proveeix informació útil sobre l'energia i espontaneïtat de la reacció (si es pot dur a terme sense afegir energia). Una definició senzilla del canvi en l'energia lliure de Gibbs seria:

ΔG=GfinalGinicial