Busca en aquest bloc

Xarxes socials

Xarxes Socials En l'àmbit d'Internet, les xarxes socials són pàgines que permeten a les persones connectar amb els seus amics, coneguts i fins i tot fer noves amistats. A més també estan pensades per compartir continguts, interactuar i crear comunitats sobre interessos similars: treball, lectures, jocs, amistat, relacions amoroses, etc. Cal tenir en compte que per inscriure’s en la majoria de xarxes socials, és necessari ser major de 13 anys (es recomana llegir la lletra petita i recomanacions)
Exemples se xarxes socials:
MySpace: Es tracta d'una xarxa d'amics on s'allotgen grups, blocs, fotos, vídeos i música. És també una xarxa oberta i molt popular perquè n'han sortit algunes de les estrelles actuals de la música. Conté clàusules estrictes de propietat dels continguts.
Facebook: Una xarxa molt popular, caracteritzada per les eines que s'hi fan servir, ja que estan creades pels mateixos usuaris i són molt fàcils d'incorporar a la pròpia pàgina personal. Es tracta d'una pàgina en la qual s'accedeix per invitació expressa de cada contacte, fet que, en principi, hi tanca l'entrada a possibles perills.
Tuenti: És molt semblant a Facebook amb gran èxit entre els internautes espanyols. L'estricte control de la privacitat i la limitació de les relacions entre usuaris per rang d'edats dificulten que l'adolescent es pugui posar en contacte amb persones no desitjades. Es necessari una invitació per a poder inscriure’s en aquesta xarxa social.

El primer objectiu de l'adolescent quan entra en un d'aquests serveis i s'hi inscriu és crear la seva pàgina personal i la seva identitat virtual. En aquesta pàgina penjarà fotografies amb la seva imatge, amb la dels seus amics, inclourà els vídeos que li agraden, els enllaços als seus llocs de la xarxa preferits, les cançons que més escolta i explicarà les seves experiències i pensaments a les persones d'interès en el seu ambient. A partir d'aquí, es trobarà amb amics virtuals amb qui interactuarà i ampliarà el seu espectre comunicatiu.
Generalment, la influència de les xarxes en els seus usuaris és molt positiva per:
1.Es familiaritza d'una manera lúdica amb unes tecnologies que seran en uns anys les seves eines laborals principals.
2. Els usuaris comparteixen continguts de manera constant i, d'aquesta manera, també coneixements, com apunts de classe i es consulten dubtes (aprenen a estudiar i a treballar en equip). Per tant, aquestes xarxes, lluny d'aïllar-los, socialitzen encara més els joves.

És molt important que els joves segueixin unes normes de seguretat alhora de posar-se en una xarxa social virtual:
1.Cal gestionar la identitat pròpia i assegurar-se que tenen totes les opcions de privacitat activades.
2.Vigilar qui s'afegeix a la llista d'amics i sempre saber qui són. No és aconsellable afegir a gent que no coneixes en la realitat.
3.No publicar el telèfon, adreça ni dades personals.
4.No detallar quan no estàs a casa, ni passar informació d'amics o de familiars.
5.No publicar fotografies compromeses, de menors o d'amics sense consentiment d'aquests.
6. Fer servir un pseudònim i una adreça de correu creada únicament per entrar a la xarxa social per guardar la nostra intimitat.

Per més informació consultar: cesicat.cat wikipedia