Busca en aquest bloc

La ceguesa pot ser reversible

En un estudi realitzat en un laboratori de la Universitat d'Oxford, al Regne Unit, els investigadors han demostrat com podria ser possible revertir la ceguesa mitjançant la teràpia gènica per reprogramar les cèl·lules en la part posterior de l'ull per convertir-les en sensibles a la llum, segons s'informa en un article publicat a 'Proceedings of the National Academy of Sciences'.La mort dels bastons i els cons de la retina pot ser degut no només a alguna lesió o malaltia: també comencen a desaparèixer a mesura que envellim. La bona notícia és que en alguns peixos i altres animals aquesta pèrdua és reversible.
A l'ull humà hi ha les mateixes cèl·lules que assumeixen la funció de fotoreceptor en un peix zebra, i igualment se'ls pot reactivar, sosté l'equip investigador en un comunicat emès aquest 15 d'agost, que recull EurekAlert.
Els autors van desenvolupar un procediment per aconseguir aquest efecte per mitjà de l'enginyeria genètica. Atès que altres mamífers tenen la mateixa desavantatge humana de no poder activar la funció regenerativa de la retina, van experimentar en ratolins de laboratori cecs.De divisió a transformació
Als animals els van injectar en la glia -teixit nerviós amb funcions auxiliars- un gen que instrueix a aquestes cèl·lules a dividir-se per procedir tot seguit a la regeneració.
Una alternativa a aquesta primera inserció gènica seria fer talls a la retina, mecànicament, per deixar que cèl·lules noves ocupin el lloc de les destruïdes. Però des d'un punt de vista pràctic, es va qüestionar-se a si mateix Bo Chen, coautor del mètode, "si tractes de regenerar la retina per restaurar la visió en una persona, és contraproduent danyar-primer".
Unes setmanes més tard va ser necessari administrar als ratolins altra inyecciónocular, que va impulsar a les cèl·lules mare a convertir-se en bastons, en lloc del que originalment eren: teixit auxiliar. Llavors va ocórrer la transformació: semblaven bastons i interactuaven com a tals amb altres cèl·lules de la retina. Tot i que els ratolins havien nascut sense aquests receptors, després de les dues injeccions podien veure com qualsevol ratolí sa.
El fet que aquests bastons funcionin no necessàriament significa que els ratolins obtinguessin una visió completament funcional. Per això l'equip de Chen va procedir a una prova addicional: va deixar anar en laberints als rosegadors amb retina recuperada, per determinar si la transformació va activar correctament totes les connexions cognitives. Mentre esperen per una plena confirmació de l'èxit, els científics han començat ja a planejar experiments amb les cèl·lules glials humanes